Obezite Sonrası Vücut Şekillendirme

Obezite Sonrası Vücut Şekillendirme

Obezite ameliyatlarından sonra gerçekleştirilen vücut şekillendirme ameliyatları, kısa sürede yüksek oranda kilo verme sebebiyle vücutta oluşan sarkma ve deformasyonları düzeltme ameliyatlarını kapsar.

Kimler “Obez” Tanımlamasına Uyar?

Normalde insan vücudunun %15-17’si yağdır. Bu oran, erkeklerde %25’in üzerinde, kadınlarda ise %30’un üzerinde ise “obez” sınıfına girer. Obezite için diğer ölçüt ise Beden Kitle İndeksi (BKİ)’dir. Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının, boy ölçüsünün karesine bölünmesi ile elde edilir. Bu oran 25’in altında ise kişi normal kiloda, 25-30 aralığında ise kilolu, 30’un üzerinde obez, 40’ın üzerinde ise morbid obez olarak tanımlanır.

Obezitenin Görülme Sıklığı Nedir?

2014’de Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu bir çalışma verilerine göre, dünya çapında 18 yaş üstünde 600milyon insanın obez olduğu belirlendi. Yine aynı araştırmaya göre dünya nüfusunun %13’ünün obez olduğu gösterilirken, dünyada erkeklerin %15’i, kadınların ise %11’inin obez olduğu görüldü. 1980 ile 2000 yılları arasındaki süreçte obezite dünya çapında 2 kat artış gösterdi.

Obezite Sağlığa Ne Şekilde Zarar Verir?

Obezite yani aşırı kilolu olmak kişiler için sadece görsel bir sorun oluşturmuyor. Obezite diyabet, hiper tansiyon, koroner kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, uyku apnesi, metabolik sendrom, migren, polikistik over sendromu, dejerenatif eklem hastalıkları, damar-dolaşım bozuklukları gibi bir çok sağlık problemini de yanında getiriyor.

Obezite Ne Zaman ve Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Beden kitle indeksi 40’ın üzerinde ise ya da 35’in üzerindeyken eşlik eden önemli hastalıklar varsa obezite mutlaka tedavi edilmelidir.  Obezite cerrahisinden önce mutlaka diyet, yaşam tarzının değiştirilmesi, düzenli egzersiz yapma ve ilaç gibi diğer tedavilerin denenmesi önerilir. Bu tedavilerin denendiği ancak uzun vadede başarı sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavilere başvurulur. Hastanın durumu değerlendirildikten sonra Genel Cerrahi uzmanları tarafından Gastrik Bypass, Tüp Mide ya da Mide Bandı gibi  Obezite ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) seçeneklerinden biri uygulanır.

Obezite Cerrahisinden Sonra Vücutta Hangi Değişiklikler Olur?

Obezite cerrahisinden sonra hastalar hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Kilonun büyük oranda verilmesiyle cildin içi boşalır, ciddi bir cilt fazlalığı ve deformite oluşur. Bu fazlalıklar çoğunlukla kollarda, memelerde, meme yanlarında, sırtta, karında, karın yanlarında, bacak ve bacak içlerinde oluşurken popo bölgesi de silikleşir.

Obezite Cerrahisinden Ne Kadar Sonra Vücut Şekillendirme Yapılabilir?

Yeniden şekillendirme için hızlı kilo verme sürecinin tamamlanması beklenir. Süreç hastadan hastaya değişmekle birlikte yaklaşık 1,5-2 yıl içinde tamamlanır. Bu süreyi, hastayı takip eden Beslenme ve Diyet Uzmanı ile Genel Cerrahi Uzmanı hekimi belirler. Hastanın kilo vermesi stabilleştikten sonra vücut şekillendirme operasyonu planlanabilir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Vücut Nasıl Şekillendirilir?

Obezite cerrahisi geçirmiş hastalara plastik cerrahi tarafından uygulanan vücut şekillendirme işlemleri aşamalı olarak ve belirli bölümlere ayrılarak planlanır. Kol, meme, memenin yan bölümleri ve üst sırt bölgesi vücudun üst bölgesi olarak birlikte ele ameliyat edilirken; karın, alt sırt, pubis bölgesi ve bacaklar alt bölge olarak ayrı bir operasyonda şekillendirilir. Bazı hastalarda yüz ve boyun bölgesinin de ayrıca şekillendirilmesi gerekir.

Hastalar şekillendirme cerrahisinden önce bazı konularda bilgilendirilir. Hastalara operasyonlardan sonra kalıcı izler olacağı açıklanırken, mükemmel bir vücut beklentisi içinde olmamaları yönünde açıklama yapılır. Ayrıca obezite cerrahisi sonrası yapılan şekillendirme ameliyatlarında çok büyük işlemler yapıldığı için hastaya iyileşmesine bağlı olarak ilerleyen zamanlarda revizyon ve rötüş işlemleri gerekebileceği yönünde de bilgilendirme yapılır.

Obezite cerrahisi sonrasında yapılan plastik cerrahi işlemlerinde fazla deriler alınırken, dolgunluğunu kaybetmiş bölgelerde hacim artışı sağlanarak, olması gerektiği yerde konumlandırılır.

  • Meme Bölgesi: Kadınlarda zayıflama sonrası volümünü kaybetmiş ve sarkmış durumda olan memeye dikleştirme işlemi uygulanır. Memenin volümünü artırmak için hastanın kendi dokusu kullanılabildiği gibi, hastanın tercihine göre implant  da uygulanabilir. Erkeklerde de meme bölgesi için yine sarkmış olan fazla dokular alınırken, meme olması gerektiği konuma getirilir.  Ayrıca memenin yan bölgelerinde biriken fazla deriler de alınarak bu bölgedeki şekillendirme işlemi tamamlanır.
  • Kol Bölgesi: Zayıflama sonrası kol bölgesinde, koltuk altından başlayarak dirseğe kadar cilt sarkabilir. Bazen bu cilt fazlalığı göğüs ön duvarına kadar uzanır. Bu hastalarda kol germe işlemi ya da liposuction işlemi yapılabilir. Bazen her iki işlem de kombine edilir.
  • Karın ve pubis bölgesi: Karın deliği aşağı kayarken, karın ve genital bölgede ciddi sarkma ve deformiteler  oluşabilir. Karındaki fazla deri alınıp ve gerilerek karın daha düz hale getirilir. Göbek deliği yeniden oluşturularak, normal yerinde konumlandırılır. Pubis bölgesinde de sarkan deri alınarak şekillendirme yapılır.
  • Sırt Bölgesi: Zayıflama sonrası sırt bölgesinde cilt fazlalığı ve katlantılar oluşur. Bu fazla deriler cerrahiyle alınır ve katlı görüntü düzeltilir. Ayrıca bel oyuğu oluşturulur.
  • Bacak bölgesi: Özellikle iç bacak bölgesinde ciddi sarkma ve deri fazlalıkları görülür. Bunlar cerrahi ile alınarak şekillendirilir. Bu işlemde dikiş kasık bölgesinde olabileceği gibi bacağın iç bölgesinde ya da her ikisinde de olabilir.
  • Popo Bölgesi: Zayıflama sonrası popo bölgesinde düzleşme ve şekil bozuklukları oluşur. Sarkmış fazla deri alınıp, germe işlemi yapılırken volüm kazandırıcı ve dikleştirici şekillendirme işlemi yapılır. Bu şekillendirme işlemi yine hastanın kendi  dokusu ile yapılabileceği gibi implant ile de yapılabilir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Yapılan Vücut Şekillendirmede Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Obezite cerrahisinden sonra yapılan vücut şekillendirme operasyonlarında vücuttan çok büyük oranlarda cilt dokusu kesilerek alınır. Cilt dokusu kaybıyla birlikte kan, protein, elektrolit-sıvı kaybı olur. Bu sebeple işlemin deneyimli bir kadro tarafından ameliyathane koşullarında ve yoğun bakımın bulunduğu bir hastanede yapılması çok önemlidir.

Vücut Şekillendirme Ameliyatlarından Sonra Yara İzleri İçin Neler Yapılabilir?

Obezite cerrahisinden sonra yapılan vücut şekillendirme operasyonlarında büyük kesiler olduğu için ameliyat izleri de büyük oluyor. Bu izler için jel, masaj ya da silikonlu bantlar ya da kabaran izler için steroid enjeksiyonlar uygulanabildiği gibi lazer uygulamalarıyla izlerin hafifletilmesi sağlanabilir.

Bize Ulaşın!
Yol Tarifi