Cam Kesileri

Cam Kesileri

Sık görülen yaralanmalardır. Kaza sonucu oldukları gibi sinirlenen kişilerin cama yumruk atması ile de olmaktadır. Bu durumda özellikle, kol geriye çekilirken ciddi yaralanmalar oluşmaktadır. Cam kesileri üzerinde ciddi durulması gereken yaralanmalardır. Genellikle ciltteki kesi küçük olmakla birlikte derin dokularda beklenildiğinden daha fazla hasar olmaktadır. Cam kesileri kanama eğilimindedir ve öncelikle kanamanın kontrol altına alınması gerekir. Düzgün kesiler olduğundan uygun biçimde cerrahi girişimleri yapıldığında yüzgüldürücü sonuçlar alınır.

Elin ve ön kolun 3 büyük siniri vardır. Bunlardan ikisi kolun iç tarafında (Median ve Ulnar Sinir) biri dış tarafındadır (Radyal Sinir). Bunlardan herhangi birinin kesilmesi durumunda elin hareketi kısıtlanır, his kaybı olur. Eliniz yaralandıktan sonra mutlaka bir el cerrahının muayenesi gerekir. Olay sonrasında parmaklarınızın kabaca hareket etmesi ve his kaybı fark etmemeniz, tendon (kiriş) veya sinir kesisi olmadığı anlamına gelmez. Tendon ya da sinir kesileri en erken bir zamanda (mümkünse ilk48 saat içinde) en geç 3 hafta içinde onarılmalıdırlar. 3 haftayı geçen durumlarda veya sinir ya da tendonda parça kaybı varsa sinir yada tendon grefti (başka bir yerden parça alınması) gerekir. Sinir onarımları mutlaka mikrocerrahiyle yapılmalıdır. Ameliyat genel anestezi  (ve/ veya lokal anestezi) altında gerçekleştirilecektir. Genel anestezi, sizin ameliyat süresince uyku halinde olmanızı sağlar. Ağrı duymazsınız ve hatırlamazsınız. Bu operasyonda yaralanmış olan damar, sinir ve/ veya tendonlar tek tek görülerek mikrocerrahi teknikler kullanılarak onarımları yapılır. Bu onarım sırasında kemikleri sabitlemek için çeşitli tel veya plak –vida sistemleri, tendon onarımları için çeşitli protezler kullanılabilir.  Ayrıca tendon onarımları sırasında tendon transpozisyonu (yer değiştirme) uygulanarak hareket kazandırılması uygulanabilir. Ameliyat bittikten sonra kesi hattı deri üzerinde tek tek dikişler ya da derialtından gizli dikiş ile kapatılır ve pansumanlar ile örtülür. Bölgede toplanacak fazla sıvıyı emmek için dren adı verilen birkaç tane tüp yerleştirilebilir.

Ameliyat sonrası ilk gün en sıkıntılı dönemdir. Bu dönemi daha rahat geçirmeniz için ağrı kesiciler ve zaman zaman uyku yapıcı ilaçlar kullanılır. Ameliyat sonrası doktorunuzun uygun gördüğü şekilde bir ateliniz (yarım alçı) olacaktır. Bu ateli 3-6 hafta süreyle takmanız ve gerekli görüldüğünde başka bir atelle değiştirilmesi gerekebilir. Atel uygulaması devam ettiği süre zarfında bölgeyi yüksekte (kalp seviyesinde) tutmanız, gece yatarken, alttan 1-2 yastıkla desteklemeniz gerekmektedir. Aksi halde ağrı veren şişlikler olacaktır. Ameliyat sonrası pansumanlar, doktorunuzun uygun gördüğü sıklıkta yapılacaktır. Bu tür amelyatlarda sonra kesinlikle bir fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının görüşü alınmalıdır. Bu görüş doğrultusunda size özel bir fizik tedavi programı uygulanması planlanabilir. Bu sayede sosyal ve iş hayatınıza dönüş daha kısa sürede olur, ağrılarınız varsa azalır ve el fonksiyonlarınız istenilen şekilde iyileşir.

Bize Ulaşın!
Yol Tarifi