Dupuytren Kontraktürü
Dupuytren Kontraktürü Nedir?
Avuç içinin cilt ve cilt altındaki dokusunun hastalığı Dupuytren kontraktürü olarak adlandırılır. Kalın, nedbe benzeri doku avuç içinde cildin altında oluşur ve parmaklara ilerleyip, parmağı avuç içine doğru çekip hareketini kısıtlayabilir. Bu hastalık çoğunlukla orta, ileri yaşta gelişir ve bilinen bir nedeni olmamakla beraber ailesel geçişi olabilir. Dupuytren kontraktürü hastalığında yumuşak dokular kasılmakta ve gittikçe kısalarak daha sert hale gelmektedir. Kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen bu hastalık genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla hastalığa karşı önlem alınması ve belirtilerine yönelik bilgi sahibi olunması fayda sağlamaktadır.
Dupuytren Kontraktürü Nedenleri
Dupuytren Kontraktürü nedenleri incelendiğinde hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalara göre oluşumunda herhangi bir travma ilişkisine rastlanmayan Dupuytren Kontraktürü alkol bağımlılığı olan kişilerde daha sık görülmektedir. Hastalıklar ile ilişkisi incelendiğinde ise genelde diyabet ile epilepsi hastası olan kişilerde ve hipotiroidi de bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Genetik özelliğe sahip olan Dupuytren Kontraktürü hastalığı kuzey ülkelerinde daha yaygın şekilde ortaya çıkmaktadır. Hastalığa neden olan diğer faktörlere bakıldığında bunlar içerisinde damar hastalıkları, genetik faktörler ve yaşlılık da yer almaktadır.
Dupuytren Kontraktürü Belirtileri
Hastalık sinsi bir şekilde seyreder. El içerisinde sıklıkla 4-5. parmak hattı boyunca ağrısız bir sertlikle karakterize edilir. Bu şişlik kendisini giderek arttırır ve bant halini alır. Zamanla ilgilenen parmaklar sahip olduğu esnekliği kaybeder. Zemine konan el, belirtinin derecesini göstermekte faydalıdır.
Dupuytren Kontraktürü Tanısı
Dupuytren kontraktürü el cerrahisinde sık görülen ve tanısı kolay hastalıklardan birisidir. Özellikle 50 yaşını geçmiş palmar nodul, kord ve fleksiyon kontraktürü ile gelen erkek hastalarda tanı çok açıktır. Muayene tanı koymak için yeterlidir.
Dupuytren Kontraktürü Tedavisi
Tedavide temel amaç, etkilenen elde bozulmuş olan fonksiyonel kapasiteyi ve deformiteyi tekrar düzeltmek ve nüksü önlemektir. Cerrahi elin hareketlerinde kısıtlanmanın oluştuğu an yapılır, el ayasındaki yapışıklıkların çıkarılmasını içerir. Hasta elini düz zemin üzerine tam olarak koyamadığında ideal ameliyat zamanı gelmiş demektir. Bölgesel anestezi uygulanır, hasta aynı gün taburcu edilir. Tekrarlama riski mevcuttur.