El ve Parmak Kırıkları

El ve Parmak Kırıkları Ankara

El Bileği Kırıkları

El bileği iki önkol kemiği ‘radius ve ulna’ ve sekiz küçük kemikten oluşan döndürme, öne ve yukarıya kıvrılma, yanlara doğru eğilme hareketlerini yapabilen eklemdir. Gençlerde, şiddetli yaralanmalarda örneğin el bileğinin üzerine yüksekten düşme, trafik kazası sonucu kırıklar oluşurken osteoporoz ile beraber daha basit travmalarda da aynı kırıklar görülmektedir. Kırıklar, el bileğinde en sık radius kemiğinin uç kısmında görülür.

El Bileği Kırığı Belirtiler

El veya bileklerde meydan gelen kırıklarda aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Kavrama veya sıkma sırasında oluşan ağrının şiddetinde artış
    • Şişme
    • Hassasiyet
    • Morarma
    • Parmağın çarpık hale gelmesi ya da bileğin bükülmesi gibi belirgin deformiteler

El kemiklerinin kırıkları, kırık hattının şekli, yeri, kırığın açık ya da kapalı oluşuna göre sınıflandırılır. Açık kırıklar cilt yaralanması ile birlikte olan kırıklardır. Kırığın durumunu değerlendirebilmek için, redüksiyon öncesi ve sonrasında tam ön-arka ve yan radyografiler gereklidir. Oblik grafiler ile eklem yüzeyindeki yaralanmalar daha iyi değerlendirilebilir.

El Bileği Kırığı Tedavisi

Tedavi planlanırken kırığın kaymamış ve yerinde duruyor olması ya da kemiğin yapısının bozulduğu, yerinden oynamış olup olmaması ortaya konur. Ayrıca hastanın yaşı, genel sağlık durumu, hangi elinin etkilendiği, iş ve sosyal yaşamı, beraberinde başka yaralanmaların olup olmaması, el bileği ekleminde veya çevre eklemlerde kireçlenme gibi başka rahatsızlıkların olup olmaması gibi durumlar göz önünde bulundurulur.

Eğer kırık yerinden ayrılmamışsa ya da düzeltildikten sonra yerinde kalabiliyorsa bir alçı ya da atel ile tedavisi mümkündür. Eğer kırık ayrılmış ve yerine konamıyor ise ya da çok parçalıysa, eklem hattına uzanıyorsa cerrahi tedavi gerektirebilir. Ameliyatlı tedavide kırık yerine yerleştirildikten ve normal anatomik yapı oluşturulduktan sonra tespit olarak çeşitli çiviler, teller, vidalar, plaklar ya da eksternal fiksatör denen cihazlar kullanılır.

Parmak Kırıkları

Sportif karşılaşmalar dışında, çalışırken, arabaya inip binerken, evde koşuşturmalar sırasında sıklıkla el ve ayak parmak kemiklerimiz darbeye, zorlanmaya ya da sıkışmaya maruz kalabilirler. Bu darbe sonrası parmak kemiklerimizde (falanks) kırıklar oluşabilir. Parmak kemikleri kırıkları herkeste, herhangi bir yaşta görülebilir. Gençlerde spor yaparken sık olarak düşme sonrası ya da topa elle vurma ve çarpma gibi durumlarda ayak kemiklerinde kırık sık görülebilir. Ayağa ağır bir nesnenin düşmesi de aynı şekilde parmaklarda zedelenme ya da kırığa neden olabilir. Kırık ile beraber kirişlerde (tendon) ve bağlarda zedelenme oluşabilir. Bu zedelenmeler sonrası kırıkla beraber ya da tek başına parmaklarda çıkık oluşabilir. Zedelenen parmak şişer, renk değişikliği, uyuşukluk, yanma, şekil bozukluğu meydana gelebilir. Bazen parmağın soğuduğu ve mor renk almaya başladığı gözlenir. Bu durumda acilen doktora görünmek gerekmektedir. Dayanılmaz ağrı olabilir. Derhal doktora başvurmalı ve tırnak altındaki kan mutlaka boşaltılmalıdır.

Parmak kırıklarını teşhis etmenin ana yolu bir röntgen filmi çekmektir. Tahtaya almak, buz, ve ağrı kesiciler destekleyici tedavilerdir. Tedaviye kırığın tipi karar verir. Her kırık şeklinin özel olarak ele alınmayı gerektiren kendine has bir yapısı vardır. Basit bir kırık varsa doktorunuz sakat parmağı kırık tahtasına alır. Bütün el dinlendirilebilir ve rahatlık sağlaması için alçıya veya kırık tahtasına alınabilir.

Daha karmaşık sakatlanmalarda el cerrahisi devreye girer. Eğer kırık kemikler yerindeyse tedavi yaklaşık dört hafta boyunca parmağın komşu parmakla birlikte kırık tahtasına alınmasını gerektirir, tahta çıkarıldıktan sonraki altı hafta parmak zorlanmaz.

Kırık kemikler yerinden çıkmışsa sakat parmağın sabitlenmesi gerekir. Sabitleme çeşitli şekillerde yapılabilir. En basitinde kemikler yerine oturtulduktan sonra bir kırık tahtası uygulanır. Eğer bu şekilde kemikler yerine oturmazsa ameliyat gerekebilir. Cerrahlar bu amaç için tel, çivi, vida, plaka gibi çok çeşitli yardımcı araçlar kullanabilir.

Bize Ulaşın!
Yol Tarifi