Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği Ankara

Tenisçi Dirseği Nedir?

Dirseğin dış tarafında oluşan ağrı ile karakterize edilen yaygın bir rahatsızlıktır. Her ne kadar tenisçi dirseği adıyla anılmaktaysa da çoğunlukla elle yoğun olarak çalışan işçilerde, ev hanımlarında sık olarak görülmektedir. Hastalık, dirsekte ve ön kolda ağrıyla kendini gösterir. Önceleri istirahatle azalan ağrı zamanla uzar ve şiddetli bir hal alır. Dirsekteki patoloji, ön kolun dış kas kirişlerinin dirsekte yapıştığı bölgede zedelenmeler oluşmasıdır. Genellikle ilk belirtilerin ortaya çıkması sonrası kişi bu durumu yorgunluğa bağlar fakat zamanla ağrı artınca doktora başvurulur.

Tenisçi Dirseği Neden Olur?

El ve el bileğine kaldırma ve dışa döndürme hareketleri yaptıran kaslar dirsek dış taraftaki kemik çıkıntıya (lateral epikondil) yapışırlar. Bu kasların sıklıkla ve zorlu kullanılmaları sonucunda kemiğe yapıştıkları yerde küçük yırtıklar oluşur. Zamanla bu yırtık bölgesinde mikrobik olmayan bir inflamasyon gelişir. Bu adalenin her kullanımı dirsekte ve adale boyunca ağrıya neden olur. Bazen tek bir güçlü zorlama ile de yırtık ve takiben tenisçi dirseği gelişebilir.

Tenisçi Dirseği Belirtileri

Tenisçi dirseği belirtileri arasında en sık görülen belirtiler dirsek ekleminin dış tarafında hissedilen ağrı ve hassasiyet, el ve el bileğinin hareket ettirilmesi sonucu dirsek dışında ağrı, ağır bir malzeme kaldırıldığında ağrının artış göstermesi, yumruk yapmaya çalışıldığında ve bir cismi kavramak için çaba gösterildiğinde ağrının artması, tenis oynarken raket ile ”backhand vuruşu” yapıldığında dirseğin dış tarafında ağrı olması ara ara dirsek dış tarafından ön kola doğru yayılım gösteren ağrı şeklinde belirtiler tenisçi dirseği belirtileri olabilir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği, doğru tedavi uygulanıp dinlenme sağlandığında geçer. Yalnız buradaki kritik süreç; altı haftayı geçirmemektir. O iyileşme süresi doğru değerlendirilemezse, hasarlı doku iyileşme-iyileşmeme arasında kalır ve giderek bu patolojik sürec yerleşmeye başlar. Tedavi yöntemlerinden biri geleneksel kortizon enjeksiyonudur. Bu yöntem, 6 veya 8 hafta kadar dirsekteki ağrı ve enflamasyon gelişim sürecindeki kısır döngüyü kırmaya yarar ve siz o süreçte doğru hamleler yaparsanız hastalığı durdurabilirsiniz. Bir diğeri ise; taş kırma makineleriyle bölgede oluşan kötü ve ağrılı dokunun ses dalgalarıyla yok edilmesi yöntemidir. Bu bilimsel yöntem de kronikleşmiş vakaların yüzde 30’unda faydalı olur. Ayrıca PRP adı verilen yöntem (Kişinin kendi kanından elde edilen iyileşme faktörlerinin hasarlı bölgeye enjekte etmeye dayanan yöntem) çok sık kullanılan bir yöntem olmasına rağmen bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamıştır. Bu tarz alternatif yöntemler rahatsızlığın giderilmesinde kesin sonuca ulaştırmadığında ise son çözüm olarak ameliyata başvurulur.

Bize Ulaşın!
Yol Tarifi