Ganglion Kisti Tedavisi Ankara
Ganglion Kisti Nedir?
Ganglion kisti el bileğinde bulunan tendon kılıfları veya eklem kapsülündeki şeffaf sıvıyla dolu keseciklere denir. Bu kistler el bileğinin ön yüzünde, sırtında, parmak eklemlerinde ve parmak tabanında meydana gelir. Ganglion kisti erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Genellikle 20 ile 40 yaşları arasında görülse de, çok nadir olarak 10 yaş altı çocuklarda da rastlanabilir. Ganglion kistleri zararlı değildir. İyi huyludurlar ve yayılma özelliği göstermezler. Ganglion kistinin neden oluştuğu bilinmemekle beraber, darbe sonucu eklemlerdeki dokunun bozulduğu ve buna bağlı olarak küçük kistlerin oluşup, bunların da birleşerek ganglion kistini oluşturduğu düşünülmektedir. Ganglion kisti genellikle 2,5-3 cm civarındadır. Boyutları değişkenlik gösterebilir. Büyüme görüleceği gibi tamamen kaybolma da gözlenebilir.
Ganglion Kisti Belirtileri
Ganglion kistinin sık rastlanan belirtileri uyuşma, kaslarda zayıflık ve karıncalanma hissidir. Genelde ağrıya sebep olmaz. Fakat kist sinirlere yakın bir bölgedeyse, sinir uçlarına baskı uyguladığından dolayı ağrı meydana gelebilir. Eklemler hareket ettikçe ağrı şiddetlenebilir.
Ganglion Kisti Teşhisi
Ganglion kistinin tanısı fiziki muayene ile ortaya konulabilir. Tam büyüklüğü ve lokalizasyonu için MR veya us gerekebilir. Ganglion kistlerinde hasta genelde kistin oluşturduğu şekil bozulmasından ve daha duzgun bir yapıya kavuşma düşüncesi ile doktora başvurur. Doktor fizik tedavi ile çok kolay bir şekilde kesin teşhisi koyar. Oval veya daire şeklinde; yumuşak veya çok sert kıvamda olabilirler. Genellikle parmak dibindeki küçük nodüller sert kıvamdadır. Üzerine bası geldiğinde veya yumruk yapma sırasında ağrılı olabilirler.
Ganglion Kisti Tedavisi
Tedavi çoğu hastada gözleme almak yönünde olmalıdır. Bazen kitleler ağrısız olarak seyreder. Bazıları zaman içinde kaybolabilir. Kist ağrılı hale geldiğinde; hareketler ve fonksiyonlarda kısıtlanma meydana geldiğinde; çok aşırı şişlik oluşup estetik olarak kötü görünüm oluştuğunda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Ameliyat kolun tamamının uyuşturulduğu aksiller blok anestezisi altında turnike kullanılarak kanamasız ortamda yapılır. Kistin nüks ihtimalini en aza indirmek için köken aldığı eklem aralığına kadar ulaşmak ve burada bir pencere oluşturarak çıkarmak gerekir. Bazı olgularda ameliyat sonrasında 10 gün süre ile atel kullanımı gerekebilir. Hastalar normal aktivitelerine kısa sürede geri dönerler.