Yüz ve Çene Kırıkları
Yüz ve çene kırıkları en sık görülen yüz kırıklarından biridir. Kafatasının geri kalan bölümüyle ilişkili olarak çenenin konumu göz önüne alındığında yüksek sıklıkla görülmesi hiç de şaşırtıcı değildir. Bu kırıkların düzeltilmesi yalnızca kozmetik açıdan değil, çiğneme ve konuşma gibi işlevlerin düzgün olması açısından da çok önemlidir. Bu kırıklar daha çok trafik kazalarına, iş kazalarına veya darp sonucu görülmektedir.
Düşme, trafik kazası, darp gibi nedenler sonrasında yüz kemiklerinde oluşan hasarlanmalara maksillofasial yaralanma denir. Bu bölge kırıkları eğer tedavi edilmezse yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir. Elmacık kemiği kırıkları çenenin hareketini engelleyebilir. Burun kırıkları kalıcı hava yolu tıkanıklığı yapabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü yüz bölgesi kırıkları oldukça önemlidir ve tedavisi çoğunlukla ameliyattır.
Yüz Kemik Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yüz kemiği kırıklarının oluş mekanizmasında eğer kişinin yüzünde bir kesi de oluşmuşsa ve bu işimize yarayacak bir kesi ise, onu kullanarak ameliyatı gerçekleştirebiliriz. Ancak, eğer ciltte herhangi bir kesi yoksa kendi oluşturduğumuz kesi hatlarını ki bunlar ağız içi, göz kapağı içi, saçlı deri içi olabiliyor, kullanarak, görünür anlamda bir iz de bırakmadan söz konusu bölgeye ulaşabiliyoruz. Çoğunlukla çökmüş olarak kırık hatlarının tekrar eski pozisyonlarına getirilmesi ve genelde bir plak vidayla tespit edilmesiyle ameliyat gerçekleştirilir. Eğer sadece kırık değil ise, yani sinir veya kaslarda bir kesi varsa, bu ameliyatta bunlarla beraber hasarlı tüm bölgeleri onarırız. Plastik cerrahinin alanı çok geniş olduğu için, mikrocerrahi yöntemiyle fasial siniri, yani yüz sinirini onarmak da mümkündür. Eşlik eden başka bir kas kesisi veya kas yaralanması varsa onları da onarmak mümkündür. Bazı durumlarda kırıklar çok basit olmayabilir ve bölgede kemik kayıpları olabilir. Böyle durumlarda kişinin vücudunun başka yerlerinden kemik yamaları alarak, yüzde eksik kalan alanları da doldurmak mümkündür. Kırık sonrası üst çene ve alt çenede dişleri birbirine imf (inter maksiller fiksasyon) dediğimiz yöntemle, yani plastikler yardımıyla, üst çeneyi ve alt çeneyi bir süre hareketsiz bırakmamız da gerekebilir. Bu süre yaklaşık 3-6 hafta arasında değişir. Bu tip hastalarda beslenme genellikle ilk dönem sıvılarla sağlanır ve daha sonra yumuşak gıdalara geçilir. Yüz kırıklarının tedavisi, doğru ellerde, yani plastik cerrahların elinde çok yüzgüldüren sonuçlar vermektedir.